SAVJETI PSIHOLOGA

Poštovani roditelji,
za sva pitanja i individualnu podršku za dijete i  obitelj obratite se direktno psihologinji :
telefon 01/ 6661- 183
službeni mobitel 091 532 1128
e-mail psiholog.dvhl@gmail.com
01/ 6578- 039 (broj tajništva, možete ostaviti poruku i broj mobitela te ću Vas zvati nazad)


Ukoliko Vam je potrebna stručna psihološka podrška ili savjet, možete se obratiti i stručnoj suradnici psihologinji na službenu email adresu, ili pozivom.

19.01.2021.

Na stranicama platforme Kako si? objavljen je letak sa savjetima za psihološku samopomoć  KAKO SI OLAKŠATI (autorice su psihologinje Anamarija Lonza i Iva Vukojević)

15.01.2021.
MALI VODIČ KROZ VELIKE PROMJENE - podrška roditeljima/skrbnicima u ulozi prirodnih pomagača njihovim mališanima u prvih mjesec do dva nakon traumatskog događaja
(publikacija Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada zagreba, autori psiholozi prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica, Mia Roje Đapić i Krešimir Prijatelj).


10.01.2021.
Kako pomoći djeci da se oporave nakon potresa?
(poveznica na sadržaj objavljen na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba)

09.01.2021.
Poštovani roditelji,
dijelimo s vama poveznice na korisne sadržaje koji mogu biti od pomoći za vas i vašu djecu u suočavanju i proradi doživljaja uzrokovanih potresom:

https://kakosi.ffzg.unizg.hr/potres/
https://kakosi.ffzg.unizg.hr/wp-content/uploads/2021/01/Potres-letak.pdf
https://kakosi.ffzg.unizg.hr/2020/04/01/kako-pomoci-djetetu-da-prebrodi-strah-od-potresa/


04.01.2021.
Poštovani roditelji,
Zagrebačko psihološko društvo 06.01.2021. organizira javni Zoom webinar
"Kako biti podrška djeci nakon traumatskog događaja".  Poveznica na snimku webinara: 

https://www.youtube.com/watch?v=EseXOjZhyto&feature=youtu.be


31.12.2020.
Poštovani roditelji,
u ovim danima nakon potresa može se kod djece javiti potreba za podrškom.
Na sljedećoj poveznici možete preuzeti publikaciju koju je izdala Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, a koja pomaže roditeljima u razgovoru s djecom o potresu.
Ukoliko Vam je potrebna stručna psihološka podrška ili savjet, možete se obratiti i stručnoj suradnici psihologinji na službenu email adresu, ili pozivom.

03.04.2020. 
U provođenju aktivnosti koje Vam predlažemo na našim stranicama, u domeni socioemocionalnog razvoja mogu Vam biti korisna promišljanja u sljedećim prilagođenim prezentacijama:
DJEČJA SAMOSTALNOST
PROSOCIJALNA PONAŠANJANa ovim stranicama možete pronaći tekstove i materijale koji mogu pomoći Vama, Vašem djetetu i obitelji u suočavanju s trenutnom zdravstvenom situacijom.

Preporuka psihologa:
24.04.2020.
Opet potres: savjeti za roditelje
na Poliklinici za zaštitu djece i mladih GZ
Tekst o važnosti ritmova spavanja i buđenja za vrijeme epidemije (autorice A. Košćec Bjelajac, psiholog, psihoterapuet  i B.Ross, psiholog, sociolog)

20.04.2020.
Mnoge roditelje u ovoj situaciji, a i inače opterećuje pitanje čine li dovoljno i sve za svoje dijete. Preporučujem aktualan tekst psihologinje M. Roje Đapić (Poliklinika za zaštitu djece i mladih GZ) : Jesam li loš roditelj?


16.04.2020.
Vježbe za poticanje dječje koncentracije i pažnje možete pronaći ovdje (stranice Poliklinike za zaštitu djece i mladih GZ)

14.04.2020.
Naklada "Slap" objavila je e-knjigu "Kako se nositi sa situacijom prouzrokovanom pandemijom koronavirusne bolesti (COVID 19)? Psihološki aspekti kriznih situacija i savjeti za lakše nošenje s njima", autorice A.Bubić.  


09.04.2020. 08.04.2020.
Savjeti roditeljima o pružanju podrške zabrinutom djetetu (sa stranica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, autori  T.Brezinščak, mag.spih. i K. Prijatelj, mag.psih) 
06.04.2020.
02.04.2020.
Na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objavljena je brošura s kratkim mindfulness vježbama za djecu. O brošuri i mindfulnessu možete više pročitati ovdje.
Brošuru možete preuzeti ovdje:

Mindfulness vježbe za djecu možete pratiti i na ovim stranicama: MINIMINDFULNESS


31.03.2020.
Pročitajte tekst objavljen na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, autorice doc.dr.sc. Brune Profaca:

Pročitajte tekst objavljen na stranicama Zagrebačkog psihološkog društva


Iako je i nama odraslima sama pomisao na mogućnost gubitka bliske osobe teška za razmatranje, ona čini realnost naših, ali i dječjih života. Za kratki uvid u dječje mehanizme tugovanja, možete preuzeti ovu prilagođenu prezentaciju:

Na sljedećoj poveznici možete preuzeti knjižicu autorice Manuele Moline, psihologa. Knjižica pokušava djeci, na djeci svojstven i primjeren način, pojasniti što je to COVID19 i kako se od njega možemozaštiti. Autorica napominje da knjiga nema za cilj znanstveno informiranje djece, već je utemeljena na kreativnosti i mašti. Preporuka autorice je, da ukoliko ste u mogućnosti, knjižicu otisnete, kako bi djeca mogla (uz Vašu roditeljsku pomoć) po njoj crtati ipisati.


Na stranicama UNICEF Hrvatska možete pronaći različite kvalitetne i stručno provjerene tekstove koji Vama i djetetu mogu olakšati suočavanje sa zdravstvenom situacijom.
Link na stranice je: https://www.unicef.org/croatia
/sto-trebate-znati-o-koronavirusu-covid-19


Na poveznici:  https://www.unicef.org/croatia/media/3071/file  možete preuzeti još jednu knjižicu s aktivnostima i uputama vezanim za približavanjem informacija o COVID19 djeci mlađe dobi.Na stranicama  UNICEF-a se nalazi i tekst koji daje neke odgovore na pitanja koja imamo u odnosu na COVID 19 i odrasle i djecu s invaliditetom.
Tekst možete preuzeti i ovdje:Poštovani roditelji, na slijedećoj poveznici možete preuzeti "Plan podrške za djecu s TUR i PP u DV Hrvatski Leskovac" za vrijeme rada vrtića u trajanju epidemije COVID19.
 
 

Ispiši stranicu