EKO-PROGRAM

 
Dobrobiti Eko-aktivnosti za djecu
DV Hrvatski Leskovac dugi niz godina sudjeluje u programu Međunarodne Eko-škole koji koordinira Udruga Lijepa naša. Naš područni vrtić „Zvončići“, Blato dobio je Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Cilj provođenja različitih Eko-aktivnosti u vrtiću je cjeloviti razvoj predškolskog djeteta kroz poticanje razvoja životnih vještina, etičkog i ekološkog življenja, kao ishodišta održivog stila življenja predškolskog djeteta i njegove obitelji. Temeljna zadaća je razvijati kod djece i odraslih osjetljivost na pitanja zaštite okoliša te ih osposobiti za donošenje svakodnevnih životnih odluka u skladu s održivim razvojem.

Što sve djeca rane i predškolske dobi uče kroz različite Eko-aktivnosti?
S djecom rane i predškolske dobi odgojitelji kontinuirano provode različite aktivnosti u kojima djeca kroz igru uče o važnosti razvrstavanja otpada, o važnosti očuvanja vode te odgovornom korištenju elektirčne energije i ostalih resura. Nakon toga u vrtiću se redovito organizira EKO-patrola u kojoj djeca redovito kontoliraju odgovorno korištenje različitih resursa u vrtiću, npr. štednja struje i vode, racionalno korištenje papira, odgovorno odvajanje otapada u odgovarajuće spremnike i slično.

Briga o biljkama i životinjama
Djeca rane i predškolske dobi brinu o biljkama i životinjama. Odgojitelji s djecom brinu o vrtu u dvorištu našeg u kojem se nalazi lavanda te različite sadnice koje djeca samostalno sade, promatraju kako biljke rastu i što im je sve potrebno za daljnji rast. Svake godine djeca izrađuju kućice za ptice od plastične amalaže.
 
Interes djece za različite vrste energije
Ove godine djeca su sudjelovala u novim aktivnostima u kojima su stvarala nova znanja i iskustva o obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije, a najviše su se bavila energijom vjetra. Djeca su istraživala što je to energija, kako nastaje i čemu sve služi te još mnogo toga. Djeca su s odgojiteljima izrađivala razne zvrkove, vjetrenjače, padnobrane, slikali puhanjem kroz slamku i slično.Što roditelji mogu s djecom kod kuće?
Pozivamo sve roditelje da s djecom kod kuće provode slične aktivnosti i razgovore s djecom te time razvijaju ekološku svijest i kompetencije djece. Roditelje želimo potaknuti da s djecom često borave u prirodi. Tijekom šetnje s djecom možete komentirati što sve vidite, ukazivati na prirodne ljepote, razgovarati o različitim biljkama i životinjama te o tome kako se trebamo ponašati prema prirodi. Uključite djecu u kućanske obveze odvajanja otpada u odgovarajuće spremnike. Ako ste u mogućnosti sadite s djecom i zajedno se brinite o biljkama koje ste posadili.

Ispiši stranicu